Toode lisatud

HiFi och HemmaBio lyssningsrum - Introduktion

Vad svarar du på den här frågan?

Du har 8000 kronor att använda till uppgradering av ditt stereo- eller hemmabiosystem, vad köper du för att få mest ljudkvalitet för pengarna?

1. Högtalarkablar
2. En ny receiver
3. Akustiska åtgärder för ditt rum
4. Högupplöst DVD-spelare

Om ditt svar blir någonting annat än ”Akustiska åtgärder för ditt rum” så kan slutresultatet gällande ljudkvaliteten bli ganska mediokert. Om du däremot svarade ”Akustiska åtgärder för ditt rum” så gör du ett klokt val och en rejäl uppgradering. Anledningen är enkel: Lyssningsrummet är en oerhört viktig del i ljudåtergivningskedjan, minst lika viktig som högtalare, elektronik, kablar och så vidare. Ändå så är lyssningsrummet ofta den mest åsidosatta komponenten. När ljudet lämnar en högtalare så interagerar det med väggarna, taket, golven, möblerna och andra ytor i rummet och skapar resonanser och reflektioner som färgar det ljud du slutligen hör.

Och med produkter från Sounds Of Science så behöver du inte ens spendera ovanstående belopp för att få den absolut bästa upplevelsen när du avnjuter din anläggning.


Rumsreflektioner orsakas av reflekterat ljud som blandas med ljudet från högtalarna. I de allra flesta fall så hörs det reflekterade ljudet mer än det direkta. Det reflekterade ljudet når dina öron millisekunder efter det direkta ljudet då de har en längre sträcka att färdas. Rumsreflektioner försämrar ljudbilden, upplevelsen och ljudkvaliteten rent allmänt – vilka alla är viktiga ingredienser i ett bra ljudsystem.
Lösningen för rumsreflektioner är ljudabsorbenter, som när de är korrekt placerade tillåter dig att höra mer av högtalarna och mindre av själva rummet. Med andra ord mer direkt ljud och mindre reflekterat ljud. Från egna upplevelser så kan vi säga att rumsakustiska åtgärder har förbättrat ljudkvaliteten mer än någon enskild annan uppgradering vi någonsin gjort. När basen förbättras blir tonbalansen återställd och hela systemet låter helt enkelt bättre. När rumsreflektionerna är åtgärdade (inte komplett borttagna) så är det möjligt att uppleva en helt annan detaljrikedom i det du avser avnjuta.

Till skillnad från till exempel konferensrum så är inte målsättningen att ta bort så mycket som möjligt utan snarare att göra det på rätt ställen och på så vis uppnå mer direkt ljud och ett plan frekvensområde. Mer om hur man finner dessa ställen, samt åtgärdar dem, längre ner i texten.